Har haft steken i ugnen sedan maj 2012 och var lite orolig att den inte skulle hålla måttet. Men som andra grisdelar från Åby gård visade den sig toppen. Anledningen till att den inte tagits tidigare är att jag väntat på att ta tag i Myllimäkis vinnarrecept från Årets Kock 2007.
Nu blev det mycket enklare, kött, potatis,rotfrukter, äpple gele och grädde.
Skinkstek, rotsaker med äpple, gräddsås |
Recept
Skinkstek 1kg
Vitlök
Örter (rosmarin eller timjan)
Stick hål och mata in vitlök och örter i steken. Stek runt om och sätt in i ugnen på 135grader. Kör till 64 innertemp
Tillbehör
Potatis fast
Rotselleri
Jordärtskocka
Palsternacka
Rött äpple Ingrid marie
Skär rotsaker i lagom bitar, sätt in dom i ugnen ca 20 min innan steken är klar.
Ta ut steken, lägg den i folie, maxa ugnen så att rotsakerna får ordentlig färg medan steken stannar.
Sås
Grädde 2.5 dl
Gele 2 tsk
Soya 1 tsk
1tsk vetemjöl
Häll stekskyn i kastrul, blanda ut mjölet i grädden, koka upp blandningen, smaka av med gele och soja.
Öppnade en Carema Riserva 2006 för att bekräfta att förra veckans verkligen var ett undantag av defekt. Gott så men till maten matchade inte Careman. Tanken slog mig att det skulle vara nåt mer fylligt, kanske södra rhone eller en av de där tyska Cabernet Sauv från Gaul.
Vi får prova en annan gång.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar