Insta2

söndag 31 mars 2013

Speceriet

Karins initiativ var en hit. Barnvakt och en spontanmiddag på hyllade Gastrologiks backficka. Ett ställe som på pappret borde passa oss perfekt. Vi hängde på låset 1700 och fick restaurangen 15 min för oss själva innan andra gäster börja droppa in.

Upplägget är enkel rak mat utan tvist. Ett bestående minnet blir Tarte Flambeé, en Alsace rätt jag tänkt laga en längre tid. Här in en härlig svensk tolkning med bla prästost & gräddfil. Vinmässigt var besöket väldigt givande, till fördrink och inledande rätter en härligt rund Francis Boulard Millesieme 2005. Lite senare en spännande, mineralkalk oxidativ chardonnay från Jura, Domaine Tissot. Både vinerna går hyfsat enkelt att köpa via Systembolaget.

Maten
Bäst: Tarte Flambeé
Mest basic: Knäred kyckling med majjo och sallad
Tryffelköpsug: Friterad grissvål med tryffelmajjo
Mest smak: Rotisseri stek lammbringa - underbart koncentrerad skysås
Greta Strandberg: Kalvdans med hjortron och mandelkross- en minnesväckare över första gången vi åt Kalvdans av riktig råmjölk uppe på strand 2003? Härlig kombi med hjortron, kalvdansen och mandeln. Och den godaste hjortronkompotten jag ätit

Dagen efter provade vi att laga Tarte flambee enligt orginalrecept, supergott till Pinot gris från Alsace

Recept
Deg
5dl vetemjöl
2dl vatten
2 kryddmått salt
2 msk olja

Arbeta degen smidig och kavla ut supertunnt.

Fyllning
Rökt sidfläsk
Lök
Gruyerre, Comte eller liknande ost
Crème fracihe

Smeta ut ingredienser på den tunna degen och grädda på maxvärme långt ner i ugnen ca 10 min tills pizzan är ordentligt brun och krispig. Servera med iskallt vin eller öl.







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar